Titel

Klik hier om de ondertitel te bewerken

Wat is er in de tuin te vinden? 


De beplanting van de tuin is een afspiegeling van dat wat typerend is of was voor de vesting Heusden en de directe omgeving, het rivierengebied. In de tuin is een hoogteverschil van 60 centimeter. Dit weerspiegelt de kenmerken van het oude rivierenlandschap. De hoger gelegen delen grijpen terug naar Heusden als vestingstad. Hier vindt u de boomgaard met oude fruitrassen - vroeger nodig voor het voedsel -, het bloemrijk grasland, de akkers en de planten voor de ambachten. Zo kunnen we terugzien wat de kloosterlieden, de bierbrouwers, de geneesheren en ook de kleermaker gebruikten. 


Daarnaast wordt een deel jaarlijks ingeplant en ingezaaid met “vergeten groenten” en een stuk is ingericht als boerinnentuin.

De lager gelegen delen, de komgronden, hebben een relatie met de omgeving van Heusden met het natte hooiland, het rietveld en de natte ruigte.


Rondom de heemtuin stonden vroeger vele kleine huisjes en herbergen, die namen droegen als Halve Maen, Blauwe Swaen, Marcus de Roeper etc. Die namen zijn nu terug te vinden op de verspreid liggende stenen ornamenten. Bij de oude paardenkastanje is het gedicht:“Ik ben een spiegel” in een stenen ornament gebeiteld. Het gedicht is speciaal voor de heemtuin geschreven door Mariska Muizelaar-de Boer.


Een apart onderdeel van de heemtuin is de geur- smaak en tastroute, speciaal voor minder validen.


In 2010 is het Meulenhuys gebouwd en in gebruik genomen voor ontvangst van bezoekers, het tentoonstellen van archeologische vondsten, koffieruimte voor de vrijwilligers en opslag van materialen.


Heemtuin de Meulenwerf organiseert in de meivakantie en in de herfstvakantie de Kleppermandagen voor kinderen.

De Stichting Heemtuin De Meulenwerf wil daarnaast educatieve projecten voor de basisscholen in de gemeente Heusden en de omliggende gemeenten opzetten. Dit wil zij doen in samenwerking met de basisscholen, Natuur- en Milieuvereniging Heusden, Heemkundekring Onsenoort, maar ook met andere stichtingen en verenigingen 

Legenda plantenvakken:

S1: Oude korenrassen 
S2: Boerinnentuin 
S3: Akker en vergeten groenten 
S4: Boomgaard en voedselrijk grasland
S5: Boomgaard en schraal grasland
A1: Geneesheer
A2: Kloosterlieden
A3: Kruiden (-ier)
A4: De volder
T1: De geurroute
T2: De geurroute
T3: De Tastroute
T4: De Geluidroute

K1: Rotstuin 
K2: Hooiland

K3: Rietvegetatie en zwaluwtil
K4: Plas-drassituatie, moeras
K5: Griend met natte ruigte
K6: Gazom met oude perenboom
K7: Griendveld